Визначення концентрації та абсорбції домішкових мікрочастинок у пористому тілі при переміщенні у ньому рідини - Гера, Богдан (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2025)
Запропоновано формулювання задачі про визначення функцій концентрації домішкових компонент при конвективному їх перенесенні в однорідному пористому тілі та густини розподілу абсорбованих мікрочастинок до досягнення гранично допустимої межі. З використанням операційних методів отримано розв’язок одновимірної початково-крайової задачі в області півпростору при заданій постійній концентрації мікрочастинок на границі. Приведено результати обчислень концентрації та густини абсорбованих матрицею тіла мікрочастинок при малих значеннях коефіцієнта дифузії, а також при її відсутності, проведено аналіз отриманих результатів.