Модифікований алгоритм процесу обтинання для виділення k-серцевин складних мереж - Поліщук, Дмитро; Поліщук, Олександр (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2025)
Проаналізовано найбільш вживаний для виділення k-серцевин складних мереж (СМ) алгоритм процесу обтинання. Визначений основний недолік цього алгоритму, який полягає у можливості виродження k-серцевини у порожню множину навіть якщо ця мережа містить достатньо велику кількість вузлів зі ступенем не меншим ніж k. Для усунення цього недоліку запропоновано модифікований алгоритм процесу обтинання та показано його дієздатність для виділення k- серцевин на прикладах низки модельних та реальних складних мереж. k-серцевини обрані у якості груп найважливіших елементів СМ, які можуть стати метою одночасної цілеспрямованої атаки на мережу та розроблено сценарій такої атаки, який враховує потенційні спроможності нападника. Запропоновано спосіб оцінювання наслідків успішної атаки на k-серцевину, який базується на поняття області її сусідства.