Паралельні методи та алгоритми розв’язання задач цифрової фільтрації масивів даних - Яджак, Михайло (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
Запропоновано квазісистолічний метод обчислень для розв’язання задач цифрової фільтрації різної розмірності на спеціалізованих обчислювальних засобах – квазісистолічних структурах. Цей метод дозволяє будувати оптимальні за швидкодією та використанням пам’яті паралельно-конвеєрні алгоритми обчислень. На основі ідей методу пірамід для розпаралелювання циклів побудовано паралельні алгоритми з автономними гілками для розв’язання задач фільтрації на кластерах, гібридних архітектурах та комп’ютерах з багатоядерним процесором. Одержано теоретичні оцінки прискорення, що підтверджують високу ефективність побудованих паралельних алгоритмів фільтрації. Для окремих алгоритмів з автономними гілками одержано реальні оцінки прискорення, які добре узгоджуються з теоретичними. Одержані результати можна використати для попереднього опрацювання великих масивів вхідних даних у різних предметних галузях.