Логіко-графова інтерпретація сцени в трансформерному ядрі автономного дрона - Лопух, Назарій; Жук, Петро; Торський, Адріан (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2025)
У статті представлено концепцію інтелектуального дрона, в якому реалізовано семантичне ядро для побудови логіко-графових представлень середовища на основі сенсорних даних. Основна мета полягає у створенні адаптивної системи, здатної не лише розпізнавати об’єкти, але й формувати причинно-наслідкові та просторові зв’язки між ними для логічного висновування. Запропонований підхід поєднує методи підкріплювального навчання з графовою семантикою в межах трансформерної архітектури, забезпечуючи автономність і гнучкість поведінки в умовах часткової спостережуваності.