Максимізація струму навантаження феромагнітного подвоювача частоти із використанням генетичного алгоритму - Kozak, Oleh; Samotyi, Volodymyr (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
В даній роботі розглянуто оптимізацію струму навантаження феромагнітного подвоювача частоти із використанням генетичного алгоритму (ГА). Розглянуто існуючу математичну модель та розроблено її відповідник мовою Python. Розроблену модель було звірено із оригінальною математичною моделлю. Коротко розглянуто існуючі Python бібліотеки для ГА. Для проведення оптимізації використано бібліотеку pygad і розглянуто задані параметри. Основним критерієм оптимізації є максимізація значення струму навантаження. Проведено чотири раунди оптимізацій. Перші три раунди оптимізації потребували лише зміну вхідної напруги в різних межах, що не потребує фактичної зміни пристрою. Четвертий раунд оптимізації, в свою чергу, розширював третій раунд додатково вводячи зміну параметрів магнітних віток, що потребуватиме конструктивної зміни пристрою. Використання ГА дало можливість швидко проводити оптимізацію та коригування оптимізацій на основі отриманих значень. Результати оптимізацій показали значний приріст струму навантаження феромагнітного подвоювача частоти у порівнянні із базовими параметрами до проведення оптимізації