Побудова паралельних алгоритмів дослідження об’єктів складних систем з ієрархічно-мережевою структурою - Яджак, Михайло; Тютюнник, Марія (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2024)
Формалізовано процедуру комплексного оцінювання об’єктів складних систем, які мають ієрархічно- мережеву структуру. З метою реалізації цієї процедури в режимі реального часу запропоновано паралельні алгоритми обчислень. Для згаданих алгоритмів одержано оцінки прискорення, які підтверджують їх високу ефективність. Запропоновані паралельні алгоритми зорієнтовані на виконання на сучасних обчислювальних засобах зі спільною та розподіленою пам’яттю: комп’ютерах з багатоядерними процесорами, кластерах, гібридних архітектурах та у високопродуктивних розподілених середовищах. Одержані результати можна використати для дослідження стану та процесу функціонування складних природних та штучних ієрархічномережевих систем, їх окремих елементів чи підсистем. Результати роботи адаптовані стосовно дослідження залізничної транспортної системи України та автотранспортної системи великого міста.