Моделювання процесу сушіння капілярно-пористого тіла циліндричної форми - Гайвась, Богдана; Торський, Адріан; Дмитрук, Вероніка (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2023)
В процесі сушіння капілярно-пористих матеріалів рухома поверхня фазового переходу, яка розділяє осушену і вологу зони в тілі, суттєво залежить від властивостей матеріалу і температури, яка зумовлена зовнішнім впливом сушильного агента, і є функцією координат та часу, а переміщення границь є наслідком фазових переходів. Вважаємо, що приведені властивості матеріалу є функціями пористості, густин та теплоємностей компонент тіла.