Розсіювання пружних хвиль на жорсткій сфері в напівобмеженій області: Fìz.-mat. model. ìnf. tehnol. 2020, 28:81-91 - Selezov, Ihor (ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ, 2020)
Розглянуто задачу розсіювання плоских пружних хвиль на жорсткій сфері біля жорсткої границі. Це призводить до появи багаторазово відбитих дилатаційних і поперечних хвиль, які генерують сильні коливання хвильового поля. Задача для векторного оператора попереч- них хвиль зводиться до визначення скалярних функцій як наслідок симетрії. Наведено наближені формули для поля в дальній зоні і довгохвильового наближення Релея. Подано і проаналізовано побудову багаторазово перевідбитих хвиль методом зображень. Розрахунки розсіяних хвильових полів представлені у вигляді діаграм розсіювання.